ZTE FC - FC Ajka 5-0 (1-0)

2016.06.05 20:26

Kiütéses győzelemmel zártuk a szezont / A zárás pozitív, az összkép relatív: a Mezőkövesd lett a második és a feljutó                                  

A délután folyamán sokan nem gondoltak volna arra, hogy 18.36-kor Erdős játékvezető sípszavára kezdetét veszi a ZTE FC – Ajka bajnoki mérkőzés. A lezúduló eső és villámlás sokáig nem akart szűnni, így elmosta a családi nap délutánját és a Zala Megyei Kupa döntőjének második félidejét (a szünetben 4-1-es Csács-NSE vezetésnél nem folytatták a Zalakomár elleni meccset). 16.45-kor még óriási tócsák borították a pályát, a kispadok előtt pedig az összegyűlt víz halmozódott fel, az új talaj viszont jelesre vizsgázott, ugyanis hat óra környékére már eltűntek a tócsák – a találkozó bő fél óra kezdéssel, de használható gyepen vette kezdetét.

Amin persze látszottak a felhőszakadás nyomai, nem egyszer megállt a labda egy tócsában, vagy fröcsögött a víz egy-egy párharcnál. Az első játékrész nagy  részében nem tudtuk ráerőltetni akaratunkat az ellenfélre, bár a 13. percben Simonfalvi kecsegtető helyzetben lőhetett, de Jánosát találta el. Később majdnem az Ajka jutott vezetéshez, ugyanis lövésük a felső kapufáról vágódott a mezőnybe. A 22. minutumban hátul kellett mentenünk, 12 perccel később viszont Bedi lőhetett 16 méterről úgy, hogy Jánosa nem volt a kapuban, de egy védőt talált el. Tíz másodperccel a vége előtt jött az áttörés: egy felpasszolt labdát Daru vett át szépen, majd ballal a jobb alsóba gurított, így 1-0-s előnnyel mehettünk pihenőre. Ekkor már tudtuk, nem lesz meg a feljutás, hiszen a Mezőkövesd már 4-0-ra vezetett a Dunaújváros ellen, s ugye ott 18 órakor kezdtek.

A második játékrészben már felszabadultak játszott a ZTE – ahogy a mérkőzés után Mihalecz István vezetőedző is fogalmazott –, lekerült a lelki teher a csapatról és tetszetős futballt produkált. A 49. percben előbb Daru centikkel célzott mellé, majd tizenegyesből megszerzett góljával gyakorlatilag eldőlt a három pont sorsa.

A 68. minutumban ismét ő volt főszerepben, de Babati beadását melléfejelte,  a 71.-ben pedig Városi egy indítás után lőtt, s Jánosa hiába kapott bele a labdába, három gólosra nőtt előnyünk. Ekkor már valóban örömjáték volt a pályán, s jöttek is az újabb találatok: a 83. percben a kapus által Bedi elé ütött labdát középpályásunk a kapufa segítségével juttatta a hálóba, négy perccel a lefújás előtt pedig Patvaros került ziccerbe, ám önzetlen volt, középre passzolt Darunak, aki beállította az 5-0-s végeredményt. Csatárunk megszerezte az NB II gólkirályi címét, s felnőttpályafutása során először jegyzett mesterhármast – nagy siker lenne a megtartása. A Kövesd meccsén maradt a 4-0, így az igazi ünneplés a borsodi városban volt, ám a ZTE Arénában is volt öröm: a játékosok és a stáb átvehette a bronzérmeket, a szurkolók pedig hosszasan éltették tapssal a csapatot, akik ezt megköszönve kimentek pacsizni a drukkerekkel.

Hosszú évek után idén reális esélye volt a ZTE FC-nek az NB I-be jutásra, s az hogy nem sikerült, csak az utolsó játéknapon dőlt el. Bízunk benne, hogy az idei szezon erőt ad a folytatásra, és jövőre ismét harcban leszünk az élvonalbeli tagság kiharcolásáért.

ZTE FC – FC Ajka 5-0 (1-0)

ZTE FC: Szappanos – Simonfalvi, Króner, Forgács, Sundas (Szalkai, 65.) – Patvaros, Bedi – Babati, Wittrédi (Szakály, 59.), Fujsz (Városi, 46.) – Daru

FC Ajka: Jánosa – Hajba (Szöllősi, 68.), Pákai, Sóron (Stieber, 46.), Fodor – Horváth A., Czár – Major, Petneházi, Nagy B. – Kollega (Pál, 68.)

Hajrá ZTE!