Elemzés: Meccselemzés (Dorog FC - ZTE FC NB II )

2017.03.10 03:18

Kellemetlen döntetlen / Elemzés: hol maradt a góllövő cipő?                                                

Az előző heti meccselemzés örömteli mérkőzés után íródott, hiszen a ZTE megszerezte a három pontot. Most ez sajnos nem jelenthető ki, hiszen a csapat favoritként lépett pályára, mégis csak egy pont íródott fel a ZTE neve mellé. Ez szomorú tény, azonban nem teljesen váratlan. Mint azt előző cikkemben már kifejtettem, a támadójáték nagyon instabil, illetve a védelem jobb oldala továbbra is sok hibát ejt. Érdekesség, hogy Szakály (közös megegyezéssel távozott) hiánya nem érződik manapság a középpályáról, a kérdés, hogy ez hosszabb távon is így lesz-e, vagy sem.

A rossz időjárás rányomta bélyegét a mérkőzésre, hiszen alig pár száz szurkoló látogatott ki helyszínre, mindamellett a játékot sem könnyítette meg. Ami azt illeti, nem csak lassabb, de kiszámíthatóbb is lett a csapatok játéka, illetve a játékosok sokkal körülményesebben mozogtak, mint máskor – sajnálatos módon vizes időben ez így szokott lenni. Azonban a labda kerek és mindkét fél számára ugyanúgy csúszik, tehát ez nem csak az egyik csapat számára hátrány. Lassú támadásépítések és hátra passzok jellemezték a mérkőzést, nem volt meg egyik félnél sem a dinamikusság, amivel eredményesen végig lehetett volna vinni egy szép támadást. Voltak ugyan nagy helyzetek, de azok nem a kidolgozottságuk miatt lettek „említésre méltók”, hanem mert egyszerűen a leglátványosabb eseményeknek bizonyultak ezen a meccsen.

Mint az feljebb kitűnik, nem kerül be a történelemkönyvekbe ez a mérkőzés. hiszen sem a látványosság, sem a taktikusság, sem pedig az eredményesség nem volt észlelhető. Ennek ellenére voltak olyan momentumok, amelyek fontos részletezni, hogy összetettebb és pragmatikusabb képet kapjunk a ZTE jelenlegi helyzetéről. A támadójáték, mint olyan, szinte nem is volt érzékelhető. Mint fentebb említettem, nem voltak kidolgozott helyzetek, ez pedig mind a védekező, mind a támadó felfogás szempontjából értékelhetetlen. Ám ahogy megfigyeltem, a csapat sem támadni, sem védekezni nem akart igazán, pontrúgásokra játszottunk. Beficcent egy-két kontratámadás, de ez sem tervszerűen, hanem mert a helyzet adta magát.

A középpálya nem játssza át megfelelően az ellenfelet, ami nem csak most, de máskor is megfigyelhető, ez pedig a támadások számában meg is látszik, ugyanis kevés értékelhető helyzete van a csapatnak. Mindezek mellett a szélsőjátékunk túl sok passzt adott inkább hátra, mert nem mozogtak üresbe, akik a közelben voltak. Sok szituációs gyakorlás megoldhatja a problémát, de ez elsősorban taktikai kérdés.

Nem láttunk szép meccset, különösen izgalmasat sem, azonban tanulságosat igen. Remekül leírta ez a mérkőzés, hogy milyen nehézségekkel küszködik a csapat és hogy min kellene javítani. Polényi egyelőre hasznosan játszik, a mai meccsen is a jobbak között szerepelt. Paudits most nem volt annyira aktív, bár szerintem nem is kapott elég indítást ahhoz, hogy az legyen.

 

Hajrá ZTE!

H.E.