Elemzés: Igazoljunk! De hova?

2017.01.20 10:37

Elemzés: Milyen játékos lenne az ideális? / Van realitása a tényleges erősítésnek?                                                           

Az elemzés rovat is visszatér januárban. Előző cikkemben feltett kérdésre, illetve kérésre visszajelzést nem kaptam, ezért azt a szálat folytatni nem tudom. Viszont itt van az ideje, hogy újra elemezzük az aktuális témákat. Átigazolási szezon van, ebből következik, hogy a legégetőbb kérdések között a „ sikerül-e erősítenünk?” ott van. Egy NBII-es klubnak behatároltak a lehetőségei, hiszen ha valakit érdemes leigazolni, akkor az inkább olyan csapatot választ, amelyikben nem feltétlenül fog játszani, viszont többet keres. Ezek a csapatok pedig általában az NBI-ben szerepelnek. A ZTE számára mégis fontos, hogy felvegye a versenyt a riválisokkal. Főleg kölcsönjátékosokat hoztunk eddig ebben a szezonban, amely inkább költséghatékony, mint valódi megoldás. Ez azonban a jelenlegi helyzetünkben mégis optimális. Mivel nincs sok lehetőségünk kiemelkedő játékost igazolni, úgy vélem, pragmatikusabb a hasonló képességű játékosok közül a kölcsön-szerződést alkalmazni, hiszen ez pénzügyileg sokkal kevesebb terhet ró a klubra. Ami pedig fontos, mert ebben az esetbe,n ha az illető nem válik be, a szerződés bontás költségei helyett olcsóbb visszaküldeni a klubjához. Ez pedig azért fontos, mert ha optimalizálva van a PnL, akkor az így felszabaduló összeget fel lehet használni olyankor, amikor egy valóban jobb kvalitású játékost akarunk leigazolni.

 

Előző cikkeimben már elemeztem a ZTE igazolási politikáját és csapatépítési koncepcióját. Most azonban, amikor átigazolási szezon van, fel kell tenni a kérdést, hogy a szűk költségvetés ellenére hova érdemes igazolni. Körüljártam a témát. A létszám alapján kevesen vagyunk, de mivel a fiatalokat bátran bevetjük, ezért ez még nem feltétlenül jelent gondot. Sokkal nagyobb problémát jelent a konstans teljesítmény hiánya, ugyanis elnyomják a csapat által játszott futballt. Úgy vélem, nem tudunk annyit igazolni, hogy ezen reális esélyünk legyen változtatni. Márpedig a csapat legnagyobb problémáját ha egyszerű igazolásokkal nem tudja megoldani a klub, akkor talán érdemes másik oldalról megközelíteni a témakört.

 

Milyen pozícióba igazoljunk?

 

1)      Az első prioritás, úgy vélem ez már kiderült, nem egy játékos igazolása lesz. Véleményem szerint egy valódi, képzett erőnléti edző szerződtetése szükséges ahhoz, hogy a csapat kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtson. Ennek okai egyszerűek. Egy valóban képzett és elhivatott szakember, aki erre a területre szakosodott, viszonylag gyorsan el tudja érni, hogy a csapat tagjai végig bírják játszani teljes erőbedobással a kilencven percet. A gyors eredményt itt nyílván hónapokban kell mérni. Ezen felül egy ilyen ember a megfelelő mérésekkel fel tud állítani egy rendszert, ami a jövőbeli átigazolási szempontokba is beleszólhat, ezzel elérve, hogy olyan játékosok érkezzenek a ZTE csapatához, akikre nem kell fél évig külön figyelni, hogy az erőnlétük elfogadható szintre emelkedjen. Ha tovább gondoljuk, akkor egy ilyen rendszerrel az is elérhető, hogy a csapat jelenlegi tagjainak is egyértelmű legyen, milyen szintet kell elérniük.  

2)      A második prioritás, szintén egy nem játékos pozíció. Úgy vélem egy sport pszichológus igazolásával elérnénk azt, hogy minden játékos a megfelelő önbizalommal menjen ki a pályára és azt is, hogy mindenki pontosan megértse, miért fontos a személyes fejlődése. Ez egy csapatjáték. De az indivindum is rendkívül fontos, sőt elengedhetetlen. Ezt pedig fejleszteni, bíztatni kell.

3)      A harmadik prioritás, úgy vélem, egy támadó középpályás igazolása. Olyan játékost kellene találni, aki képes irányítani és jól lát a pályán. Egy igazi vezéregyéniséget, mert jelenleg ez hiányzik a csapatból. Itt most nem olyan fontos, hogy kiemelkedő legyen a gyorsasága, ám legyen technikás és tudja, miképpen olvassa a játékot. Ez az a szerepkör, ahova a ZTE-nek az elmúlt években nem sikerült alkalmas és hatékony embert igazolnia. Ez nem könnyű feladat. Úgy vélem, Huszák Tamás, vagy egy hozzá hasonló kaliber el tudná látni ezt a feladatot, a kérdés azonban, hogy le tudjuk-e Őt, vagy egy hozzá hasonló szintű játékost igazolni.

 

 

Jól látható, hogy a fentiek alapján, elemzésem célja egyfajta paradigmaváltás bemutatása. Nem fogunk klasszisokat igazolni, ez fix. De a riválisaink sem, efelől is megnyugodhatunk. Azonban nincsenek rossz játékosaink, de úgy vélem, nem hozzák ki magukból azt, amit ki lehetne hozni. Több van bennük, csak nem tudják miképpen mutassák meg. Szerintem hosszú távon nem lehet eredményes, ha arra épít a csapat, hogy félévente lecserélje a játékosállomány húsz százalékát. Ki kell hozni a játékosokból azt, ami bennük van és mutatni kell nekik egy reális fejlődési irányt. A modern futballban ez kell, pláne, ha sok a fiatal játékos.

 

 

Remélem, elemzésem hasznosnak bizonyul majd.

Hajrá ZTE!

H.E.