Változik az utánpótlás-versenykiírás – részletek

2016.08.16 22:26

U 19, U 17 és U 16-os csapatunk a másodosztályban indulhat / Szűk két hét múlva rajtol a szezon                                    

Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét változtatott az MLSZ az utánpótlás-bajnokságok versenykiírásán. Egy éve ilyenkor az U 21-es korosztály megszüntetéséről döntöttek, most pedig létrehoztak egy 8 csapatos, kiemelt első osztályt. Ennek kialakításához 24 klubot vettek górcső alá, és az elmúlt 5 év ifjúsági és serdülő korosztályban elért eredményeit vették figyelembe. A döntés az U 19, U 17 és U 16 korosztályokat érinti, az első osztályba a ZTE nem került be, hiszen az elmúlt év kivételével a második vonalban volt érdekelt. A változtatás azért is fájó, hiszen tavaly U 19 és U 17 csapatunk is a nyolccsapatos felsőházba jutott, és ott sem vallott szégyent. Így a szűk két hét múlva rajtoló idényben a 16 együttest felvonultató országos II. osztályban indulhatunk. (Az első 24-be be nem férő gárdák a regionális III. vonalban indulhatnak.) A 2017/18-as idény mezőnyét illetően az U 19 eredményeit egyáltalán nem veszik figyelembe, ott a játékosok felnőtt futballba áramoltatása a cél. Az első osztályból az U 17 és az U 16 összesített eredményeit tekintve leggyengébb együttes kiesik, helyére az U 17 II: osztály bajnoka jut fel, aki magával viszi az U 16-ot és az U 19-et. Az U 17 II. osztály másodikjának is lesz esélye a feljutásra, ők osztályozót játszanak az első osztály utolsó előttijével. Ez a párharc is mindhárom korosztály jövőjéről dönt majd. Az I. osztály változtatásával a még több színvonalas, szoros mérkőzés lejátszását szeretné elősegíteni a szövetség, itt négyfordulós bajnoki rendszerben küzd egymással a Puskás Akadémia, a Ferencváros, a Debrecen, a Haladás, a Győr, a Vasas, a Honvéd és az MTK. A Szőcs János Akadémia az alábbi együttesekkel küzd majd kétfordulós rendszerben: Pécs, Diósgyőr, Sopron, Gyirmót, SZEOL (Szeged), Kecskemét, Kaposvár, Paks, Újpest, Békéscsaba, Videoton, Vác, Nyíregyháza, Szolnok, Grosics Akadémia (Gyula).

Az U 15-ös és U 14-es együttesünknek a 2015/2016-os idényben nem sikerült a feljutás, így ők jövőre is a II. osztály Észak-Nyugati csoportjában küzdhetnek a minél jobb helyezés eléréséért.

Versenyző utánpótlás korosztályaink eredményeiről augusztus 30-tól minden kedden beszámolunk, női felnőtt és lány U 17-es csapatainkkal együtt.

Hajrá ZTE!