Szekeres Szabolcs: -Nagy megtiszteltetés a ZTE-nél dolgozni

2014.07.21 21:24

Nem volt gondja a beilleszkedéssel / "Jó szellemű a társaság"                                                                                                             

A ZTE FC technikai vezetője, Szekeres Szabolcs válaszolt kérdéseinkre. Az interjút itt olvashatják:
- Ön korábban is említette már, hogy Zalaegerszegre gyakorlatilag „hazajött" Pécsről. Hogyan jött ez a lehetőség?

Valóban haza jöttem Egerszegre, itt születtem és itt éltem egészen az egyetem elkezdéséig. Gyakorlatilag a sportszervező diplomám megszerzését követő pár percen belül kaptam egy ajánlatot mentoromtól, Dr. Elbert Gábortól, hogy dolgozzak a PMFC csapatánál. A mai világban egy ilyen lehetőségnél nem szabad mérlegelni, így elfogadtam az ajánlatot, de a szívem mindig is haza húzott. Nyáron elődöm, Németh Ottó nyugdíjba vonult, az én szerződésem lejárt Pécsen, és lényegében több helyről is beajánlottak a helyére. Kocsárdi Gergely felhívott, találkoztunk személyesen és mindenben hamar megegyeztünk. Rendkívül megtisztelő és nemes feladat a Zeténél dolgoznom.

 - Lőrincz Emil, a csapat vezetőedzője és Ön is Pécsről érkezett. Van összefüggés ebben?

Nincs összefüggés kettőnk Zalaegerszegre érkezésében. Úgy gondolom, hogy kettőnk között kialakult az elmúlt 2 évben egy rendkívül jó munkakapcsolat, így természetesen örülök az érkezésének, ahogy azt sem bántam volna, ha Lendvai Miklós marad a vezetőedző, hiszen neki anno még csapattársa is voltam a Tungsramban.

- Mik azok a feladatok, amit a technikai vezetőnek kell megoldani?

Lényegében a csapat élete körül minden. Az utazások, edzőmérkőzések szervezése, a játékosok apró-cseprő dolgainak intézése, a sportorvosi és egyéb engedélyek beszerzése, kapcsolattartás az ellenfelekkel, a szövetséggel. A szakmai stábbal való folyamatos kommunikálás, egyeztetés a heti programról. Azt lehet mondani, hogy minden olyan kis és nagyobb feladat, ami nélkül nehéz lenne mind az edzők, mind a játékosok dolga. Egyik legfontosabb az eltiltások figyelése, hiszen itt egy hibáért könnyen súlyos árat fizethet az egész klub.

 - Eddig sikerül jól együtt dolgozni a klubvezetéssel, a szakmai stábbal, a technikai személyzettel?

Szerencsére nem volt gondom a beilleszkedéssel. A vezetőség irányelveivel abszolút tudtam azonosulni, javában fiatalok alkotják a klubvezetést, ami azért könnyebbé teszi a dolgomat a beilleszkedés terén. Jó kis csapat állt össze az emeleten úgy érzem, mindenki egy hajóban evez. A szakmai stábból ugye Emilt ismertem már régről, de Gézával és Istvánnal is jó kapcsolatot sikerült kialakítanom a rövid alatt. Nagyon jó a hangulat a klubházban, reméljük, hogy ez sokáig így marad és az eredmények majd csak emelik ezt a remek hangulatot.

 - A jelenlegi edzőmeccseken kívül várható még további felkészülési találkozók lekötése?

Még egy edzőpartnert keresünk a dunavarsányi edzőtábor idejére. Reméljük hamar megtaláljuk a megfelelő csapatot.

- Mekkora munkát igényel egy edzőmeccs, vagy például egy edzőtábor megszervezése?

Egy edzőmeccsé relatív nem nagy munka. A mi szakmákban a kollégák nagyon jó viszonyban vannak egymással és ez megkönnyíti a szervezést. Először is egyeztetni kell az edzővel, hogy mikor milyen erősségű csapattal szeretne játszani. Ezután pedig elkezdjük felvenni a kapcsolatot a lehetséges ellenfelekkel. Itt pedig egy telefon alatt gyakorlatilag minden fontos kérdést letisztázunk egymás között. Ezután csak az MLSZ felé kell bejelenteni a mérkőzést, hogy az hivatalos legyen.

Edzőtábor esetén már nehezebb a dolog kicsit, hiszen itt szállodát, pályát és ellenfelet is találni kell. De vannak kimondottan erre szakosodott szakemberek, akik csomagban ajánlanak edzőtáborozási lehetőséget. Ezután pár adminisztrációs feladat következik, hogy az MLSZ engedélyezze az edzőtábort.

 - Mire hivatott ez a jelenlegi keret? Milyen eredményt vár az első szezonban?

Azt mondom, hogy NBII-es szinten meghatározó játékosokat igazoltunk, viszont nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sokan érkeztek, és időbe telik míg összecsiszolódik teljesen a brigád. Szerencsére a keret 90%-a 5 héten keresztül együtt készülhet, ez nagy előny a riválisokkal szemben. Egy-egy edzőmeccsből nem szabad messzemenő következtetést levonni. Jó szellemű társaság a miénk, szóval a csapat kohézióval nem lesz gond, de mindenképpen türelem kell és az, hogy minden egerszegi és zalai szurkoló teljes mellszélességgel álljon a csapat mellé, mert csak együtt sikerülhet az, amire mindenki vágyik.

Hajrá ZTE!