Létszámnövelés az NB II-ben - már jövőre?

2015.05.25 12:46

Még kérdéses: jövőre 16, 18 vagy 20 csapattal indul a másodosztály? / A következő szezonban 150 milliót kaphatnak az NB II-esek                     

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke a múlt héten rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette, hogy a licencproblémák miatt csökkenthetik az NB I létszámát már a következő szezontól. Ez az NB II-t, tehát közvetetten a ZTE FC-t is érintené.

Csányi elmondása szerint legkésőbb a 2017/2018-as szezonra 12 csapatosra szűkítik az élvonalban részt vevő együttesek létszámát, ezzel együtt a másodosztályú csapatok száma 20-ra emelkedik. Gondolhatnánk, hogy mikor van még az, addig még simán feljuthatunk… De! A Győr, a Pápa, a Kecskemét, a Pécs és a Nyíregyháza sem kapta meg a jövő évi NB I-es induláshoz szükséges licencet, s ha a Másodfokú Licencadó Bizottság nem fogadja el a fellebbezésüket (a Győr kivételével mind a négy csapat fellebbezett), akkor – azt is beleszámítva, hogy a Pápa amúgy is kiesett – 12 együttes maradna. Az elnök elmondása szerint ilyen esetben nem töltik majd fel az NB I-et az NB II-ből, hanem már most kevesebb létszámmal indítják. Páratlan számú bajnokság viszont nem indul, ha az első osztályú licenccel rendelkező csapatok létszáma páratlan lesz (13 vagy 15), akkor az NB II-ből feljut a harmadik is. Kérdéses tehát, hogy jövőre 12, 14 vagy 16 csapatos lesz az NB I, valamint hogy jövőre 16, 18 vagy 20 csapatos lesz az NB II. Mivel a létszámmódosítással együtt a kiesési-feljutási rendszer nem változna (azaz 2 esne ki az NB I-ből, 2 jutna fel az NB II-ből), nehezebb lenne együttesünk számára is a felkerülés. Csányi azt is elmondta, ha jövőre 14 csapattal indul az NB I, akkor már úgy fogják kiírni a versenykiírást, hogy a 2016/2017-es szezonban 12 csapatos lesz.

Az NB II létszámnövelése azért szükséges, mert nem akarják csökkenteni az úgymond profi csapatok létszámát, azaz továbbra is 32 profi csapatot akarnak, csak nem 16-16, hanem 12-20 arányban.

Csányi Sándor elmondása szerint jövőre sem lehet külföldi játékos az NB II-ben - ennek a szabálynak „esett áldozatul” Denis Grbic.
„Legalább 1-1 fő U 18, U 19, U 21 korosztályú játékosnak kell a keretben lenni, ha az NB II-es csapatok hozzá akarnak jutni a jelenleginél háromszor nagyobb összegű támogatásnak.  Idén 50 milliót kaptak a csapatok (tehát jövőre ez az összeg 150 millió lesz – a szerk.).”- mondta az Elnök Úr.

További, ZTE-t is érintő hír, hogy a következő szezontól nem kerül kiírásra, azaz megszűnik a Liga Kupa.

A Másodfokú Licencadó Bizottság holnap, azaz május 26-án ülésezik, ott dőlhet el, végül milyen létszámmal indul jövőre az NB I és az NB II.