Gondolatok a felkészülés zárásaként

2015.07.26 19:55

Véleményünk szerint jól sikerült az alapozás / Mérleg: 5 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség                                                                      

Jól sikerült a ZTE FC felkészülése – bátor, az elmúlt szezonokat nézve nagyon bátor kijelentés ez a bajnoki rajt előtt, de véleményünk ez, abban viszont már csak reménykedni tudunk, hogy beigazolódik.

S hogy miért kezdtük a cikket ezzel a kijelentéssel? Nem feltétlenül a felkészülési találkozók eredményéből vontuk le a következtetéseket. Inkább az azokon mutatott játékból.

Szombathelyen egy NB I-es csapat ellen meggyőző volt a Csank-csapat, ha nem is birtokoltuk végig mi a labdát, nem kérdés, több helyzetünk volt, kreatívabbak voltunk – az egyébként szombaton, Székesfehérváron a bajnoki címvédő Videotont 1-0-ra verő – ellenfelünknél. A dominancia elvárható volt a két NB III-as ellenfél, a Sárvár és a Balatonfüred ellen is, ez meg is történt, s bár akadtak bosszantó technikai hibák, helyzetkihasználás-beli problémák, a csapat nagyjából rendben volt. Már csak azért is, mert négy-öt-nullnál jóval nehezebb menni a következő gólért, mint egynél a másodikért.

A Dinamo Zagreb II. elleni találkozó véleményünk szerint igen felemás volt. Nyertünk 2-0-ra, fiatal játékosunk, Babati kétszer villant, és ennyi. Persze, egy bajnokin, vagy bármilyen tétmeccsen ez bővel elég, zsebben a három pont. De a horvátok ellen nem igazán ment a játék, a második félidőben az ottani fiatalok két nagy ziccert is kidolgoztak a mi „fiaink” ellen, Szappanoson és a szerencsén múlt, hogy nem lett szoros a vége. Persze, mint megtudtuk, délelőtt még edzettek keményen a fiúk, nagy terhelés volt a lábakban, az mindenesetre valószínűsíthető, ez egy másodosztályban első ötbe tartozó gárda ellen édeskevés, de az alatta levők ellen is szenvedős 90 percet jelenteni a július 15-i játék.

A három külföldi meccset nem láttuk, így nem is elemezzük, elég megjegyezni azt, hogy az izraeli első ligás ellenfél elleni 2-2 pozitív, a Verzej legyőzése sem fest rosszul, a Puskás Akadémia elleni hatost meg fogjuk az összeszokatlanságra. Ha jönnek az eredmények, úgyis elfeledi mindenki egyhamar.

A lényeg ugyanis a bajnokság, ahol nem fogunk fanyalogni egy-egy gyengébb mérkőzés után, ha a pontosztás 3-0 lesz a ZTE javára.

Meggyőződésünk, nem egy, nem két tréninget látva, hogy az elmúlt évek egyik, ha nem a legjobb alapozását produkálta a csapat; Csank János és stábja szakmai felkészültségét illetően nem érheti szó a ház elejét, s ha az edzések hosszát, keménységét nézzük, az erőnléttel sem lehet gond.

Azt, hogy „elmélkedésünkből” mennyi igaz, majd úgyis a komoly tétmeccsek mutatják meg. Reméljük, „teher alatt nő a pálma” alapon játékosaink is rátesznek még egy lapáttal…

 

Felkészülési mérkőzéseink eredményeit és az azokról készült beszámolóinkat elérhetik a Mérkőzésnaptárban.