Erőviszonyok az NB II-ben – elemzés – II. rész

2016.08.19 14:01

Mi a különbség a csapatok között? / Elemzés: pénz, felkészültség vagy elhivatottság kell?                                                  

Az előző részhez hasonlóan a mostani cikk is négy csapat elemzésével foglalkozik, természetesen a ZTE együttesével való összehasonlítás továbbra is fő szempont. Fontos leszögeznem, hogy a jelzőket és megállapításokat személyes véleményem és az általam ismert információk alapján, az NB II színvonalához mérten jelentem ki.

Békéscsaba 1912 Előre:

Játékoskeret:

Az elmúlt időszakban sokat változott a keret összetétele. Távoztak a légiósok, ami alapján egyértelműen kijelenthető, hogy összességében nézve gyengült a csapat. Igazoltak három-négy olyan játékost, akik nem teljesen ismeretlenek a futballtérképen, azonban a távozók problémáját ténylegesen nem tudták megoldani, ez pedig a jelenlegi helyzetből könnyen leszűrhető: nincs minden rendben a csapaton belül. Ennek ellenére, az NB II színvonalához mérten jó képességű, technikás és viszonylag gyors játékosokból áll a csapat, amely képességei alapján az első tízbe kívánkozik. Természetesen, mivel az NB II-ben nehéz érvényesülnie egy kreatív focit játszó csapatnak, a Békéscsaba játékosai előtt nagy kihívás áll, amit egyelőre nem képesek megoldani. Sajnos, ismerős érzés lehet ez a ZTE szurkolói számára. Ennek ellenére a jelenlegi ZTE képes lehet legyőzni a Békéscsaba csapatát.

Szakmai stáb:

A szakmai stáb kialakítása azt jelzi, hogy pénzügyileg fájdalmasan érintette a kiesés a Békéscsabát. Zoran Spisljak vezetőedzőnek van tapasztalata az NB I és NB II színvonaláról, ám hogy képes-e csapatából kihozni, ami benne van, az már más kérdés. Nincs könnyű helyzetben.

Speciális tényezők:

A Békéscsaba kiesett az NB I-ből, ami azt jelenti, hogy mind költségvetésben, mint játékerőben szűkültek a csapat lehetőségei, mert az NB II sem a szponzoroknak, sem pedig a képzettebb játékosoknak nem jelent túl nagy lehetőséget, ezért mint általában, sietve eligazolnak. Ezen felül, a légiós-szabály okán, távoztak a magyar állampolgársággal nem rendelkező labdarugók is, ami szintén játékérőbeli gyengülést eredményezett. A legfőbb kérdés, hogy képes lesz-e a Békéscsaba együttese felállni a padlóról. Személyes véleményem szerint a ZTE csapata mögött fognak végezni a tabellán, amennyiben a jelenlegi koncepciójuk nem változik.

Szolnoki MÁV FC

Játékoskeret:

A keret majdnem teljes egészében kicserélődött, ami azt jelenti, hogy a játékosok aligha lehetnek eléggé összeszokottak. Rokszin Ádám és B. Tóth Balázs kivételével majdnem mindenki távozott azok közül, akik tavaly még a Szolnoknál fociztak. Ez a koncepcionális váltás érthető, noha rendkívül kockázatos lépésnek bizonyult. Jelenleg ötven százalékos teljesítménnyel áll a Szolnok a tabellán, így nem jelenthető ki, hogy nem vált be a váltás. Igaz, ez még nem jelenti azt, hogy sikeres volt a paradigma váltás, azonban vannak pozitív jelek. Azon hozzáállás, hogy a fiatalokat beépítsék a csapatba, továbbra is megmaradt, így a jelenlegi játékos-stratégia majdnem ugyanaz, mint a ZTE esetében.

Szakmai stáb:

A szakmai stáb felépítése erősen szokatlan. Antal Gábor és Balogh Pál együtt látják el a vezetőedzői feladatokat, nincs alá, vagy fölérendeltségi viszony közöttük. Ez a demokratikus elgondolás logikus, ha abból indulunk ki, hogy a két trénernek játékosi rutinján kívül nem sok edzői tapasztalata van. A kihívás számukra hatalmas, azonban az, hogy egymás támogatását élvezik, valóban megkönnyítheti a munkájukat azáltal, hogy a teher mértékén is osztoznak. Így valóban könnyebb lehet döntéseket hozni, vagy megérteni és kielemezni, hogy mi lenne a megfelelő és/vagy célszerű lépés egy adott esetben.

Speciális tényezők:

Mint a múltban, úgy a jelenben sem dúskál a pénzben a Szolnoki MÁV FC csapata. Összességében nézve a ZTE együttese erősebb, ám ez nem jelenti azt, hogy könnyen átgázol majd a Szolnok gárdáján. Kemény és kiélezett, ám kevéssé látványos meccsek várhatóak, ahol minden bizonnyal majd egy-egy pontrúgás, vagy (jogos-jogtalan) bírói döntés teszi fel a pontot az I-re.

Nyíregyháza Spartacus FC

Játékoskeret:

Bár a csapat légiósai távoztak, a keret továbbra is erős. Technikás, gyors reakcióidővel rendelkező játékosok szerepelnek a csapat meccsein. Egyértelmű, hogy kerete alapján, feljutás-esélyes csapatról van szó. A légiósokat tapasztalt játékosokkal pótolták, akik szintén komoly játékerőt képviselnek ezen a szinten. Ám nem feledkeznek meg a fiatalok beépítéséről sem, ami azt jelenti, hogy a csapatnál van jövőkép.

Szakmai stáb:

A szakmai stáb felkészült és jól megszervezett munkát végez, jól láthattuk ezt az elmúlt huszonhat-huszonnyolc hónapban. Természetesen sokat jelent, hogy megvan ehhez a csapat pénzügyi háttere, ám az itt folyó munka példaértékű az NB II berkein belül, éppen ezért örömmel ajánlom a ZTE együttesének figyelmébe, elvégre ahhoz, hogy visszajussunk az NB I-be, fontos ismerni a riválisok erősségeit.

Speciális tényezők:

Frissen jutottak fel az NB II-be és tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy újfent magasabb osztályba jussanak. A legkomolyabb riválisok egyike a Nyíregyháza, mégsem legyőzhetetlenek.

Kisvárda Master Good FC:

Játékoskeret:

Ilyen szempontból – is – hatalmas fejlődésen ment át a Kisvárda csapata. Egyszerűen hihetetlen mértékben fejlődik a klub, az igazolásaik nagyrész helytállóak és indokoltak. Egyértelmű, hogy a csapat támadósora a legerősebb, ami a megfelelően feltolt védekezés mellett döntő lehet, amennyiben a középpálya képes ellátni a feladatát. Természetesen a védelem sem panaszkodhat, képzett, tapasztalt játékosok alkotják. Egyértelműen a kapus poszt az, amelyik a leginkább bizonytalan. Gyakran könnyen kapnak gólt, ami főképpen erre vezethető vissza.

Szakmai stáb:

A szakmai stáb összetétele egyszerű. Tulajdonképpen a játékoskeret erőssége alapján elvárható lenne, hogy előrébb legyenek a tabellán, azonban négy forduló után még hiba volna ilyesmit egyértelműen leszögezni. Annyi bizonyos, hogy bár a klub fejlődik, van, amiben még komoly gyengeséget mutat.

Speciális tényezők:

Pénz – úgy tűnik – van Kisvárdán. A legnagyobb kérdés, hogy sikerül-e igazolniuk még egy kapust és egy felkészült vezetőedzőt. Amennyiben nem, a csapat nagyokat fog bakizni, viszont ha igen, egyértelműen feljutás-esélyes lesz a gárda. Ám ennek ellenére a ZTE együttese számára nem megállíthatatlan a Kisvárda.

Hajrá ZTE!