Elemzés: Meccselemzés (ZTE- Nyíregyháza NB II )

2017.03.03 10:15

Milyen változások történtek a héten? / Elemzés: javuló forma vagy a szerencse kereke?                                                     

Mint említettem, így a szezon második felében gyakrabban jelentkezem majd meccselemzésekkel, hiszen az ősszel már körüljártam azokat a szempontokat, amelyek jelenleg a ZTE mindennapjait meghatározzák. Értekeztem az igazolásokról, az igazolási-politikáról, a taktikáról, az ellenfelekről és még számos, az esélyeket latolgató témát vettem górcső alá. Most azonban, hogy alaposan benne járunk a szezonban, itt van az ideje a külső összetevők helyett magáról a produkcióról több szót ejteni.

 

Ami kiemelendő, hogy a keretben nem történt változás az előző, siófok elleni pontosztozkodós mérkőzés óta, így teljesen ugyanaz a gárda állt a vezetőedző rendelkezésére, mint a múlt héten. Ez közel sem meglepő, hiszen az átigazolási időszak már régen véget ért, így csak szabadon igazolható, vagyis klub nélküli futballisták igazolása lehetséges.

 

Racionálisan nézve, nem történt jelentős változás a ZTE játékában, akadt néhány villanás, amit az előző, Siófok elleni mérkőzésen aligha láthattunk. Ebben azonban nem a ZTE játékának változása játszik szerepet, hanem az, hogy a Nyíregyháza más beállítottságú futballt játszott, mint a Siófok. Jelenlegi ellenfelünk sokkal nyitottabban és kevésbé szervezettebben focizott, ez pedig nagyon optimálisnak bizonyult számunkra. Azt hiszem kijelenthető, hogy a ZTE akkor tud eredményes lenni, ha hasonlóan nyílt futballal néz szembe. Az egyetlen bökkenő, hogy ezt kevesen vállalják fel az NBII-ben, így valami megoldást mindenképpen találni kell a zárt védelmű ellenfelek ellen is.

 

A Nyíregyháza közel sem számít rossz együttesnek, ezért kijelenthető, hogy a legyőzésük nem csak sikerként könyvelhető el, de megsüvegelendő is, azonban ez nem jelenti azt, hogy a ZTE máris teljesítette a célokat. Ugyanis egy jó mérkőzés még nem egyenlő a jó szerepléssel. Tekintve a góljainkat, megint csak azt tudom mondani, hogy egy ellen-taktikát szükséges kidolgozni a foggal-körömmel védekező csapatok legyőzésére, ugyanis a jelenlegi koncepció, miszerint a támadójáték majd felmorzsolja a védelmet, sajnos nem reális, tekintve, hogy ehhez a brusztolós focihoz nem árt a rutin, aminek a legfiatalabb csapat érthető okokból, híján van. Természetesen néha bejöhet, azonban konstansan jó teljesítményt aligha eredményez majd.

 

Ami a meccs alapján őszintén kijelenthető, hogy Szappanos megint mutatott be nagy védéseket, talán a labdakezelésre még jobban odalehetne figyelni nála, de továbbra is tartom, hogy kiváló kapusunk van. A védelem tengelyében, az új igazolás, Polényi Gábor stabilan teljesített, volt ugyan egy-két megingás, de szerencsére ezeket sikerült időben korrigálni. Paudits Patrikot múlt héten még sérülés hátráltatta, most pedig kifejezetten jól játszott, lelkes és elszánt, hiányzott egy hasonló típusú játékos a csapatból.

 

Nem gondolnám, hogy csak azért, mert most nyert a csapat, egyértelműen elkezd szárnyalni a ZTE, mert nem, ez erősen valószínűtlen, ha az őszi idényből indulok ki. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a csapat képes a jó teljesítményre, ezért úgy vélem, hogy a következő három mérkőzésen, tekintve az ellenfeleket, reálisan várhatom el a győzelmet, mint szurkoló. Mint elemző, ezt így nem feltétlenül jelenteném ki, inkább azt mondom, hogy a Dorog, Szeged 2011 és a Cegléd ellen is a ZTE a favorit. Ennek ellenére, elemzőként, aligha jelenthetem ki, hogy ezt a három meccset megnyeri a ZTE, mert a csapat teljesítménye nagyon instabil. A támadó futballhoz általános dominancia szükséges, ezt eddig nem érzékeltem a csapat játékában, mindössze ritkán, rövid időszakokra. Túlságosan is beleesik a csapat abba a hibába, hogy az ellenfél játékára kell reagálnia, ami miatt nem tud érvényesülni a ZTE összhangja és ez okozza a megingásokat. A Nyíregyháza elleni meccsen, bár nyertünk, ugyanúgy érzékelhető volt ez a jelenség, éppen ezért ez a probléma, úgy gondolom, elsődleges prioritást kell, hogy élvezzen, amennyiben cél az első hat hely valamelyike.

 

Hajrá ZTE!

H.E.