Elemzés: Időszaki elemzés (2017 Tél)

2017.03.17 21:03

Miért egyre komorabb a hangulat? / Lefelé a lejtőn…                                     

 

Bevallom, két téma foglalkoztatott, ebből kifolyólag két másfajta elemzést akartam írni. Az egyik egy meccselemzés a hétvégi mérkőzést vette volna szemügyre, mindeközben a másik a jelenlegi szabálymódosítások témakörének tájékán kalandozott volna. Mivel még nem éreztem azt, hogy elegendő információm van az utóbbihoz, úgy döntöttem, az előbbivel rukkolok elő. Majd lefújták a mérkőzést és azóta, nos, keresem a szavakat. Ebből kifolyólag inkább egy időszaki összefoglalóval jelentkezem, amelyben keresem az okokat és a lehetőségeket.

 

Keresem a szavakat. Amikor a végeredmény tudatosult bennem, az volt az első, amit higgadtan realizálni tudtam a tények ismeretében, hogy ilyen mérkőzés után szoktak felmondani a vezetőedzőnek. Az elmúlt három meccsen végig a ZTE volt a favorit, kilenc pontból kettőt szerzett a csapat. Ez még a kieséshez is kevés… Azóta eltelt majd’ egy hét, az összkép mégsem lett pozitívabb.

 

Az elmúlt öt bajnokinkon összesen hat pontot szereztünk a megszerezhető tizenötből. Ez negyven százalékos teljesítmény. Már ez sem hangzik túlságosan pozitívan, ám ha megnézzük az ellenfeleink névsorát, akkor még árnyaltabb a kép: BFC Siófok, Szpari, Dorog FC, Szeged 2011, Cegléd FC. Négy alsóházi csapat, amelyikből legalább kettő kiesőjelölt. Egyedül a Szparit tudtuk megverni. Igen, ezek az előzmények. Nézzük a következményeket.

 

Szóba került manapság a vezetőedző menesztése. Logikus lépés? Nézőpont kérdése. Logikus, mert nem megy a csapatnak. Érthető, mert egy új főnök új impulzust adhat és új lehetőségeket. Fölösleges, mert nincs olyan jelölt, aki megszerezhető és hosszú távon képes lenne irányítani a ZTE-t. Másvalakit azért idehozni, hogy két-három meccsig meglegyen a lendület, valóban csak pánik helyzetben éri meg. Különben is, a klub hivatalos kommunikációja szerint, a nyár folyamán megtudtuk, hogy nem cél a lelépési pénz kifizetése. Igazából az érvek és ellenérvek alapján még csak a kedélyeket sem nyugtatná meg ez a lépés. Akkor nem veszíthet sokkal többet az együttes, ha megtartja a jelenlegi vezetőedzőt, mintha hozna egy újat. Ez így reális és igaz, abban az esetben, ha:

 

- Valós változtatások történnek a mérkőzésekre való felkészülés során

- Felülvizsgálásra kerül a jelenlegi taktika és kiválasztási folyamat

 

A jelenlegi vezetőedzőnk még nem volt ilyen pozícióban felnőtt együttesnél. Ez azt jelenti, hogy sok gyakorlati tapasztalatot kell begyűjtenie. Itt az ideje reálisan kísérletezgetni, az eddigi taktikai manőverek egyre kevésbé válnak be, ami azt jelenti, hogy változtatni kell. Ha nem sikerül teljesíteni az eredeti célkitűzést, vagyis, hogy az első hatban végezzen a ZTE, akkor gyakorlatilag már nem sokat számít, hogy a nyolcadik, vagy tízedik helyen végez a klub. Ami viszont fontos, hogy legyenek jelei, itt előrébb akarunk jutni, nem pedig hátrébb. Amennyiben valóban ez a cél.

 

Addig kell a változtatásokat erőltetni, ameddig még van értelme, mert egy bizonyos szint után már olyan nehéz lesz visszarántani a gyeplőt, hogy talán meg sem éri... Ha nem válik be a támadónak - titulált - foci, akkor ideje védekezni. Ha nem tudunk mit kezdeni a játéktördeléssel, akkor ne a rövid passzokra építsünk. Ez, természetesen egy nagyon leegyszerűsített jelzés. Az utalás lényege, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük magunknak minden csapattal szemben ugyanazt a játékot. Ugyanis a döntetlenek, vagy a vereség okát még mindig nem abban látom, hogy az ellenfél csapata jobb erőkből állna - sőt! -, hanem inkább abban, hogy a csapat egy olyan futballt próbál megvalósítani, ami alapvetően kiszámítható és kicselezhető. Ez az egyik legfőbb ok, amiért elvertük a Szparit, de nem tudtunk legyőzni négy - papíron - gyengébb együttest. A támadó futball remek, látványos és szép, ám rendkívül bonyolult és sokoldalú. A védekező futball sokkal taktikusabb, viszont az ember könnyebben követ szigorú utasításokat, mint olyanokat, amikor önmagának kell eldöntenie, hogy mikor kövesse a tervet és mikor rögtönözzön. Ez utóbbi is tanulható, ám még bőven korai, ahogy látom. Éppen ezért, ha már a védelem a legtöbbet erősödött játékrésze a ZTE-nek, akkor azt ideje kihasználni. Ugyanazt a kést, amibe a ZTE beleszalad a kiscsapatok ellen, jobb kerettel miért ne lehetne sikeresen ellenük fordítani?

 

Nem, valóban, ez egyáltalán nem egyszerű - talán ez az első gondolat, ami átfut majd az olvasó elméjén. Viszont véghez lehet vinni. Ehhez sürgősen cselekedni kell, hogy még meg legyen mentve, ami menthető. Már előző cikkeimben jeleztem, hogy hiányolom az összhangot, a felkészültséget, a tervet, ami a ZTE-t a többi csapat fölé emeli a pályán. Az emberi képességeknek megvannak a határai és ez így van rendjén. Ám ebbe nem kell beletörődni, mert az nem visz előre. Amit el lehet érni - mert igenis sok mindent el lehet érni - azt a professzionális futballban el is kell érni. Ehhez viszont nem csak a pályán kell dolgozni, hanem a pályán kívül is.

 

Hajrá ZTE!

H.E.