Elemzés: A ZTE tavasza

2017.02.18 04:29

Milyen változások várhatóak a ZTE tavaszi szereplésében a őszihez képest? // Előre, vagy hátra?                                       

 

A rangos kupamérkőzés után itt van az ideje újra felvenni a bajnoki szezon és aktualitásainak fonalát. Jelen cikkemben azt elemzem, hogy milyen szereplés várható a ZTE részéről és hogy ez minek köszönhető, vagy mi okolható érte. Alapvetően kijelenthetem, hogy bár a helyzet jelentősen rosszabbnak tűnik, mint azt a szezon elején az egyik cikkemben előrevetítettem, azonban mégis bizakodó vagyok – a körülményekhez képest.

Fontos leszögezni, hogy igenis van erő a csapatban az NBII szintjét és együtteseit tekintve ez őszintén kijelenthető. Továbbra is tartom, hogy a jelenlegi keret képes lehet az első hatban végezni, noha ez, ha a ZTE csapatáról van szó, nem feltétlenül hagy pozitív szájízt maga után.

Villám, aki egy támadó szellemű, viszonylag technikás és gyors, ám néha túlságosan is feszült, vagy átgondolatlan jobb hátvéd, távozott a Honvédhoz. Ez azt mutatja, hogy vagy a Honvéd igazolt flegmán, vagy pedig a ZTE nem kezelt jól egy képzett játékost. A nyári igazolások közül az Ő érkezését fogadtam a legoptimistábban, úgy érzem, hogy több volt benne, mint amennyit láttunk. A helyére érkezett Angyal, aki sokkal kevésbé rutinos játékos, igaz, eddigi játéka alapján nyugodtabbnak és könnyebben kezelhetőnek tűnik, más szempontból viszont még nem akarom megítélni. Félek, hogy az öltözői összhang javulása érdekében egy kicsit gyengébb képességű játékos mellé lett lerakva a ZTE voksa. Ellenben ezt így előrevetíteni erős túlzás, mindenesetre nem várok komoly változást jobb oldalt, talán annyit, hogy passzívabb, védekezőbb lesz az a szárny. Ez nem baj, ha emiatt kevesebb gólt kapunk majd a tavasszal.

Távoztak többen is a középpályáról, ezt kissé értetlenül fogadtam és aggódva várom a fejleményeket, ugyanis ez az a poszt, ahol most már meglepően kevés játékosa van a ZTE-nek. Úgy vélem, hogy a távozók, bár nem voltak klasszisok, mindenképpen pótolandók, különben nehéz tavasz elé nézünk. Oláh Bálint és Szatmári István kölcsönvétele előtt kissé értetlenül állok, csak remélni tudom, hogy nem pánikszerű transfer volt. Ellenben Polényi Gábor játékára nagyon kiváncsi vagyok, ugyanis képzett játékosról van szó, esetében feltehetően nagy motivációs problémák állnak fent, ez lehet az oka a gyakori klubváltásoknak. Ha a mester rendbe tudja rakni fejben, akkor nagy értéke lehet a klubnak.

Annak örülök, hogy a beígért négy helyett hat játékost igazoltunk, annak már kevésbé, hogy ezt milyen áron tettük. Oláh és Szatmári játékát úgy vélem csak kényszerűségből fogjuk látni, Polényi és Angyal viszont stabil kezdővé válhatnak.

Van még egy részlet, ami kifejezetten tetszett ebben az átigazolási szezonban. Gottfried kölcsönben Csákvárra került, mi pedig leigazoltuk a viszonylag formában lévő Paudits Patrikot. Úgy vélem, hogy hasznos tagja lesz a csapatnak és végre egy támadó szellemű, bevethető szintű játékos is érkezett. Ráadásul egy zseniális mahináció részeként. Megszereztük ugyanis a formában lévő Pauditsot, mindeközben az erősen formán kívül levő Darut kölcsönadtuk az élvonalba. Ez egy intelligens és költséghatékony lépés. Más kérdés, hogy Kovács Gábor, aki a sérülése óta csak keresi önmagát, érkezett hozzánk kölcsönbe, így a dolog költséghatékony részét talán vissza is vonom.

Összességében kijelenthetem, hogy Paudits érkezésének nagyon örülök, Daru kölcsönjátékát támogatom, Polényi és Kovács érkezését és debütálását kiváncsian várom, a többiek jó szereplésében pedig reménykedem. Nem titok, hogy korlátozottak a lehetőségek. Úgy vélem, hogy a minimális kiadásokkal járó átigazolási terv egészen hatékonyan lett kivitelezve, noha mint a klub szurkolója nyílván jobban örültem volna Torghelle, vagy Bódi leigazolásának, de lássuk be, ha ez nem lehetséges, akkor nem az.

Ami a tavaszi szezont illeti, előrevetíteném, hogy a támadósorunk nem bővült, viszont ha a formát nézzük, akkor javult. A védelmünk egyértelműen bővült és – talán – erősödött is. Így komoly változást nem várok a szereplésben, ennek ellenére a csapatot az első hatba várom, kevésbé optimistán az első nyolcba. A többi csapat sem erősített komolyabban, ezért gyakorlatilag az erőviszonyok aligha borulnak fel.

 

 

Hajrá ZTE!

H.E.