Csató Sándor: - Mindenképpen az élbolyba várom a csapatot

2016.06.23 17:56

Edzőtáborba nem utaznak, hét edzőmérkőzést terveznek / Minden edző ilyen csapatot képzel el, mint a magyar válogatott                           

Csató Sándor egy éve Csank János segítőjeként érkezett Zalaegerszegre, s az edzőváltás után is maradt a stábban Mihalecz István munkáját segítve. A szezon végezte után nem sokkal viszont felkérést kapott, és nem mondott nemet: vezetőedzőként kezdte meg a 2016/17-es idényt. A vezetőedzői felkérésről, stábjának összeállításáról, a keret átalakulásáról, a felkészülés programjáról, játékfilozófiájáról, céljairól és a magyar válogatott fantasztikus Európa-bajnoki teljesítményéről is nyilatkozott honlapunknak adott hosszabb interjújában.

-          Gratulálunk a vezetőedzői kinevezéshez! Megfordult a fejében a szezon végeztével, hogy felkérhetik a vezetőedzői posztra?

-          Nem. Amikor elmentem nyaralni, az utolsó vacsoránál is úgy váltunk el, hogy pályaedző maradok és keresik a vezetőedzőt. Aztán pár nap múlva jött egy telefon, hogy változott a helyzet, beszélnünk kéne. Akkor derült ki, hogy mi a szándéka a klubnak, én meg rábólintottam.

-          Ezek szerint meglepte az ajánlat. Mérlegelt, vagy az egy olyan felkérés volt, amelyet „el kellett vállalni”?

-          Valóban meglepett, de jól mondja, ez egy olyan felkérés, amit el kellett vállalni. A Zalaegerszeget vezetni nagy dicsőség, a klub hagyományai miatt itt vezetőedzőnek lenni nagy dolog.

-          A stábját mi alapján állította össze?

-          Eleve volt egy stábrész, ami maradt az előző időszakból, a többieket pedig láttam dolgozni itt, illetve a klubvezetés ajánlása alapján választottam.

-          Eddig több távozója és egy érkezője van a csapatnak Villám Balázs személyében. Várható, hogy a következő napokban, hetekben új igazolásokat jelentenek be? Vannak már kiszemeltek?

-          Egyelőre nem, a keret nagyjából így fog kinézni. Egy-két változás lehet, ha valaki nagyon el akar menni vagy jó pénzt kapunk érte, távozhat. A felnőtt játékosok pár kivétellel már itt voltak ma is, a fiatalok hétfőn csatalakoznak. A keret szerintem nagyjából ez lesz, nagy változás nem várható.

-          Mit lehet tudni a felkészülés programjáról?

-          Edzőtáborba nem megyünk. Az első két hét inkább a fizikai felkészítésé lesz, utána jönnek az edzőmérkőzések. Hét edzőmeccs van betervezve, különböző erősségű ellenfelekkel szemben. Ebben van szlovén, ukrán első osztályú csapat, NB III-asok is, elég erőseket próbáltunk keresni.

-          Egy éve Csank János másodedzőjeként érkezett Zalaegerszegre. Ez, hogy Mester annak idején Önt választotta, jelentheti azt, hogy hasonló a játékfelfogásuk, filozófiájuk Mesterrel, hasonló játékot vár a csapattól?

-          Biztosan ez is benne van. Nagyon sokat beszélgettem vele annak idején, amikor még nem dolgoztunk együtt, hiszen voltam játékosa, jó volt a kapcsolatunk is. A csapat bizonyította ősszel és a tavasz végén is, hogy képes jó játékra, van benne fantázia. Nyilván sok függ attól is, hogy az ellenfelek milyen erősségűek lesznek, de bízom benne, hogy olyan játékot tudunk produkálni, ami elnyeri majd a közönség tetszését.

-          Július végén kezdődik a szezon. Meddig tart a kemény alapozás és mikortól kezdődik a finomhangolás?

-          Négy-öt hetünk van az egész felkészülésre, ebből az első két-három hét keményebb, utána felváltják az edzőmeccsek. Az utolsó hét lesz a hangolásé.

-          Helyezésbeli célt nem tűztek ki a vezetők Ön felé, de – nyilván ez szezon közben változhat – hova várja a csapatot?

-          Mindenképpen az élbolyba. Jól esik, amikor az ellenfelek edzőit kérdezik, hogy kiket várnak a feljutásra esélyes csapatok közé, és minket is odasorolnak. Nagyon hosszú szezon lesz 38 meccsel, biztosan lesznek jó és rossz időszakok is, kollégáimmal együtt azon vagyok és leszünk, hogy minél közelebb legyünk az élbolyhoz.

-          Zajlik a labdarúgó Eb is, gondolom, figyeli a magyarok teljesítményét egyrészt magyarként szurkolói szemmel, másrészt edzőként szakmai szemmel. Mit lát a játékon? Mi a sikerünk titka?

-          Szenzációs, ami a srácok eddig csinálnak, az egész országot maguk mögé tudták állítani a játékkal és a hozzáállással. Felszabadultan, bátran játszanak, látszik, hogy egy nagyon jó közösségük van. Szerintem minden edző ilyesmit képzel el, hogy a játékosai így küzdjenek egymásért, s ez utána hozza magával a szerencsét is.

-          Profitálhat ebből a magyar futball?

-          Mindenképpen. A legfontosabb, hogy a szurkolók látják: valami megmozdult az utóbbi időben, nem véletlen a sok stadionépítés. A háttérbeli mozgolódásnak most van kézzelfogható eredménye is. Ezáltal több fiatalt, gyereket is várunk, hogy kezdjenek el futballozni. Most lesznek igazi példaképek, akiket ők is látnak, és biztos vagyok benne, hogy megmozdul valami.

Hajrá ZTE!