20 csapatos, 38 fordulós másodosztály indul a következő szezonban?

2015.05.27 14:00

Ma van elnökségi egyeztetés az MLSZ-ben / 12 csapattal indulhat az NB I, ahova az eddiginél is nehezebb lenne a feljutás                              

Tegnap öt NB I-es csapat nem kapott licencet az NB I-hez. A Nyíregyháza, a Pécs, a Kecskemét és a Pápa fellebbezését elutasították, míg a Győri ETO nem is fellebbezte meg az elsőfokú határozatot. Ha az MLSZ tartja magát a korábban elmondottakhoz, jövőre 12 csapattal indul az első osztály, háromfordulós bajnoki rendszerben. Igaz, 17 együttesnek van licence az NB I-hez  - többek között a ZTE FC-nek is -, tehát ha akarnák, feltölthetnék a mezőnyt, de ezt nem tervezik. Ez (a 12 csapatos élvonal) valószínűleg hozza magával a 20 csapatos másodosztályt is. Ebben az esetben 38 forduló lenne egy bajnoki idényben, nyolccal több a jelenleginél. Tehát minden bizonnyal előbb kezdődne a bajnokság augusztus közepénél, de Zalaegerszegen ugye elméletileg stadion-felújítás, gyepcsere lesz a nyáron. Azaz ez is további kérdéseket vet fel.  A licencet nem kapó, NB I-es klubok jövőre NB III-ban indulhatnak csak a két héttel ezelőtti bejelentés szerint. Az NB I csökkentésével valóban nőhet a színvonal, valamint az is igaz, hogy a legmagasabb osztályban csak stabil anyagi háttérrel rendelkező kluboknak van helye, de ezzel a másodosztályból is jóval nehezebb lesz a felkerülés. Főleg azért, mert a Kecskemét-Győr-Pápa-Nyíregyháza-Pécs ötös két éven belül az NB I-et célozza meg valószínűleg, tehát a ZTE-nek jövőre fel kéne jutni, de persze akkor sem lesz egyszerű. Hiszen ott lesz a Békéscsaba vagy a Gyirmót, az NB I kiesője (a Dunaújváros, a Honvéd vagy a Haladás), a Szolnok, a Mezőkövesd, esetleg a Sopron.

Persze ezek csak valószínűségek, hivatalos kijelentés még nem érkezett az NB II létszámával kapcsolatban. Információink szerint ma elnökségi egyeztetés van az MLSZ-ben, reméljük, ezután már hivatalos információk is rendelkezésre állnak majd.